Att lära din hund att lyssna på kommandon är både praktiskt och viktigt. Det är även hälsosamt för relationen mellan ägare och hund eftersom man samtidigt förbättrar kommunikationen när man tränar. Eftersom hundar också behöver mental stimulans så kan du med fördel fortsätta att träna in nya kommandon, det kan vara något användbart men också tricks för nöjets skull. Ju fler kommandon du lär din hund desto bättre kommer ni att kunna kommunicera. Här kommer några tips som kan hjälpa dig under din träning!

Lär valpen att sitta

Börja med att ha något gott i handen som fångar valpens uppmärksamhet och få valpen framför dig. Om du nu har valpens uppmärksamhet så för handen tydligt över valpens huvud, den kommer då att följa din hand med nosen. Till slut så kommer valpen sätta sig för att kunna följa din hand, då ska du ge både beröm och godis. Gör om detta några gånger och valpen kommer snart förstå att det lönar sig. När valpen satt sig ner upprepade gånger så kan du helt enkelt lägga till kommandot “sitt” när valpen sätter sig ner. Nästa steg är att försöka göra din handrörelse mindre och mindre viktig, snart kommer valpen sätta sig bara på kommando. Ett tips är att ibland gå tillbaka till tidigare stadier i träningen och göra det simpelt, det kan hända att valpen kan glömma saker tills vanan är där.

Lär valpen att ligga

När du ska lära din hund att ligga så är det bra om du lärt den sitta innan. Du kan använda dig av samma princip som med att lära den sitta. Istället för att föra handen över valpens huvud så kan du nu föra handen neråt mellan frambenen på valpen då den sitter. Den kommer då att föra huvudet neråt och lägga sig för att komma åt det du har i handen. Utveckla detta på samma sätt som du gjorde när du lärde valpen att sitta. Försök att göra detta till en rolig stund så valpen håller sig intresserad.

Hur länge ska man träna?

När du lär din valp att sitta och ligga så ska träningspassen vara ganska korta. De bör inte vara längre än några minuter per pass, men du kan med fördel göra det flera gånger om dagen. Man hade kanske gärna haft lite längre pass, men valpens motivation tar slut ganska snabbt, därför så är det bättre med fler korta pass.

Okategoriserade