Att byta golv kan göra väldigt mycket för ett rum, men det gäller att inte bara tänka estetiskt utan även praktiskt. Olika rum kan kräva lite olika typer av material. Det finns en hel del olika varianter på typer av golv att välja bland. Här tittar vi på lite olika golv och vilka för- och nackdelar de har.

Sten och klinker

Sten och klinker har väldigt lång livslängd och är ordentligt tåliga. De är också perfekt att använda tillsammans med golvvärme. Tack vare den stora variationen idag kan man också använda sten och klinker i nästan vilken inredningsstil som helst. Det är mest vanligt att lägga klinker i kök och badrum. Mindre vanligt är att lägga in detta i sov- eller vardagsrum. Dessa golv kan dock bli ganska dyr när man ska täcka stora ytor. Somliga upplever även sten och klinker som lite väl hårt att stå på en längre tid, som till exempel när man lagar mat i köket. Det är däremot en lång livslängd på ett klinkergolv och mycket tåligt.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är gjort av träfiberskivor man sedan klistrat fotopapper ovanpå. Utseendet är ofta ett trägolv men det går att få laminatgolv som ser ut som sten också. Det är väldigt tunt, vilket betyder att så länge det nuvarande golvet är plant kan man lägga laminat ovanpå det. Det är också slitstarkt och väldigt enkelt att lägga själv. Nackdelen med laminat är att det inte går att slipa. Detta betyder att så fort golvet slitits ut behöver man byta ut det. Det är oftast ett billigare typ av golv. Så om man har många rum som ska bytas golv i så kan detta vara det billigaste alternativet.

Lamellparkett

Lamellparkett har fördelen att komma i många variationer. Man kan få det i olika träslag, varierande tjocklekar, en rad härliga mönster och de kommer också i alla möjliga prisklasser. De läggs antingen med klicksystem eller med lim och man kan lägga golvet själv om man är lite händig. De billigare varianterna har tunnare ytskikt och kan därför inte slipas lika många gånger. Man räknar på 1-3 gånger max för de billigare golven. Det finns en hel del varianter att välja bland vilket kan vara en fördel många gånger. Främst för att få det att passa in i hemmet. Men annars har lamellparkett inte riktigt några nackdelar.

Linoleum

Linoleumgolv tillverkas bland annat av linolja och det finns både som enskilda plattor eller hela mattor. Golvet känns väldigt mjukt men är samtidigt riktigt tåligt. Mindre skador som repor kan faktiskt självläka med tiden. Den egentligt enda praktiska nackdelen med linoleumgolv är att det inte går att lägga själv utan kräver en fackman för att få ett bra resultat. Samtidigt så går arbetet snabbt när en kunnig hantverkare lägger in ett linoleumgolv. Så det kan ju vara en fördel att snabbt kunna flytta in i det nyrenoverade rummen.