Löpning är en mest populära träningsformerna i Sverige och en perfekt träningsform för den som gillar att komma ut och få lite frisk luft. För att få en så bra början som möjligt kommer här några bra tips.

Hitta löpsteget

För att inte riskera att man sliter på fötter och knän är det mycket viktigt att veta vilket löpsteg man har. Detta kommer att informera vilka slags skor man behöver använda. Vet man inte vad man behöver är det rekommenderat att man tar sig in på en riktigt sportbutik och hittar någon som kan hjälpa en att identifiera löpsteget och ge rekommendation på ett par skor som fungerar bäst för en. Vill man dock dra ned på priset något går det ju alltid att få informationen och sedan titta runt på nätet och välja något där istället.

 Skaffa rätt träningskläder

Kläderna kan också göra skillnad när man är ute och löptränar. Ett tips är att satsa på kläder som är ganska formsittande, då dessa minskar friktionen som kan uppstå vid lösare sittande kläder som konstant rör sig fram och tillbaka över huden. Det kan också vara värt att satsa på lite dyrare plagg då det gamla uttrycket ”man får det man betalar för”, stämmer ganska bra här.

Börja lugnt

Ett vanligt misstag när man börjar träna något nytt är att omedelbart försöka ligga på sin maxnivå. Om kroppen inte är van vid den typ av träning som man börjar med ökar man då nämligen risken för skador. Det bästa är att börja väldigt lugnt och trappa upp allt eftersom. Som kroppen börjar vänja sig vid den ökade belastningen kan man trappa upp intensiteten, längden på träningspassen eller båda. För att få något riktigt strukturerat kan man använda sig av ett program för nybörjare och prova följa detta.