Katten är det överlägset vanligaste husdjuret i Sverige. Exakta siffror är alltid svårt att uppskatta, men en undersökning från några år sedan räknade på att det fanns runt 1 441 000 katter i vårt avlånga land. Och om du går i tankarna på att bli en kattägare du också finns det några saker du bör tänka på först.

Inne- eller utekatt?

Beroende på din boendeform kanske valet mer eller mindre görs åt dig. De som bor mitt i storstäder brukar rekommenderas att välja en innekatt. Men det finns även de som bor ute i mindre trafikerade förorter som också väljer innekatt. En del raser klarar detta liv bättre än andra och det kan vara värt att kontakta ett katteri för att få rekommendationer.

Vaccinationer

Alla katter ska grundvaccineras vid två tillfällen: först när de är kring 8-9 veckor och sedan igen runt 3-4 veckor senare. Åtminstone den första vaccinationen är dock något som kommer ha gjorts innan du adopterar katten då den minst ska vara 12 veckor innan den får tas från sin mamma. Fråga därför alltid om katten har fått alla sina vaccinationer innan. Därefter bör katten årligen vaccineras mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpest. Och det gäller även om du har innekatter då du kan dra med dig smittan hem via kläder och andra föremål.

Viktiga inköp

För att förbereda hemmet för katten bör du ha gjort några grundläggande inköp. Är du ute i god tid innan kan du alltid beställa över nätet från en sajt som Supercat. Du behöver åtminstone de följande:

  • Mat- och vattenskålar
  • Klösbräda/klösträd
  • En transportväska
  • Några kattleksaker
  • Pälsborste/kam

Bor du i lägenhet och planerar att låta katten vara ute på balkongen är det även rekommenderat att köpa ett balkong nät. Så länge den inte är inglasad naturligtvis. Och om du vill lära katten att gå i koppel bör du även köpa en bekväm sele i lämplig storlek.