Trädgården brukar vara sista projekten vid ett nybygge och i stora renoveringsprojekt. Att ha en fin gräsmatta är inte lika viktigt som tak över huvudet. Men när huset börjar vara beboligt börjar du snegla på trädgården och drömmer om hur den kan se ut i framtiden. Varför inte göra lite av jobbet varje säsong för att komma närmare målet.

Plan

Bestäm först hur tomten ska planeras. Har ni planerat att bygga garage eller attefallshus i framtiden så räkna ut vart det ska planeras redan nu. Ni behöver inte göra stora ingrepp i marken som ni kommer att bearbeta senare. Om ni inte vet hur ni ska göra finns det trädgårdsdesigners ni kan kontakta samt litteratur att låna på biblioteket. Att inreda i trädgården tar tid, om en buske eller träd hamnar fel kanske den inte överlever en förflyttning och du behöver vänta flera månader eller år för att få ett nytt.

Stora grävjobb

Nästan alla trädgårdsjobb innefattar grävning av något slag. Stora grävjobb och renoveringar av tomten kräver stora maskiner som man inte köper utan hyr. Vill du inte göra jobbet själv kan du ta in folk som gör grävningen medan du forslar bort materialet som blir över. Tänk på budgeten för trädgården, det är ganska dyrt att köpa in material för en fin gräsmatte eller odlingsplats. Fyllnadsmassor, gräs, grus och marksten kostar lite i jämförelse med möbler men mycket i frakt.