Våren kommer! Den är på väg och det vankas vårsol och tussilago. Det är alltså hög tid att börja tänka på trädgården och hur du ska dekorera och inreda den inför sommaren.

Möbler

Den första frågan är skicket på dina utemöbler. Vi glömmer ofta bort att de måste underhållas för att överleva att stå ute så många månader om året. Rottingmöbler kan torka och spricka medan trämöbler kan få svartmögel eller att färgen börjar flagna bort. Plast kan angripas av smuts och alger om de står väldigt fuktigt men det kan du lösa med en högtryckstvättning.Har du inga utemöbler är det hög tid att fundera på inköp. Vi rekommenderar att du köper i äkta trä och skippar alla former av plats. Trämöbler håller längre, är lätt att ta hand om och känns mer rejäla än deras plastiga motsvarighet. Välj helst teakmöbler till din uteplats då teak står emot fukt och röta väldigt bra. Den har också en fantastisk ådring och färg som du kan förstärka genom att olja in möblerna. Teak innehåller redan en stor mängd olja så risken för sprickbildning och uttorkning är liten, behandlingen framhäver endast nyansen på träet.

Blommor och grönt

Perenner återkommer år efter år så länge du vattnar och gödslar åt dem. Det du behöver planera är inköp av ettåriga växter som ska pryda dina rabatter och blomlådor. Gillar du att så grönsaker och rotfrukter är det också tid att börja med förkultiveringen. Försök att hitta rätt platser i trädgården för dina växter. Sätt inte soldyrkande växter där huset skuggor trädgården, till exempel.Använd dina buskar och blommor för att skapa gångar och rum i trädgården. En plan gräsmatta med några krukor och rabatter längs kanterna ser knappast inbjudande och levande ut. Försök istället att blanda höga och låga plantor. Det finns många markkrypande växter som passar att plantera under träd eller större buskar för att fylla ut marken. Höga blommor kan du blanda med de små och med hjälp av markstenar, små staket, möbler och grus kan du skapa naturliga gångstigar och viloplatser runt om på gården.