Inredning handlar om flera små delar: färger, nyanser, stilar, möbler, ljussättning, inredningsprylar och så vidare. Den här gången tänkte vi titta lite närmare på just lampvalet och ljussättning.

Följa märke

Du kan få bra inspiration och hitta nya favorit genom att lära dig lite mer om olika lampmärken. Om du gillar ett exemplar av By Rydéns kommer du säkerligen att hitta fler av dem som du gillar och som skulle passa i ditt hem. Den senaste kollektionen kommer ha många likheter mellan lamporna och de passar bra ihop. Surfa runt eller ännu hellre, besök lampbutiker som se utbudet. Anteckna märket på lamporna du gillar bäst och sök upp dem.

Rummets syfte

Vad planerar du att använda rummet till? I ett biorum behöver du dimbar belysning, där kommer lamporna inte vara tända hela dagarna. I ett kök behöver stark belysning så du kan laga mat oavsett om det är mitt på ljusa dagen eller under vintermörkret. För vissa är vardagsrummet platsen där ni myser eller hela familjen samlas för att spela spel eller barnen läser läxor. Det ställer krav på mer varierad belysning för stämning och koncentration.

Antal lampor

Hur många lampor är för många? En svår fråga utan något direkt svar. Tittar vi på standard för ett hus hos Energikalkylen listar de 20 lampor och det är nog i det lilla laget. Istället kan vi räkna på hur många watt du borde ha i rummet. Ta längden gånger bredden på rummet och dela kvadratmetern med 35. Så många watt behöver du. Sedan kan du omsätta detta till lumen, som är den nya standarden, och sätta in lampor tills du når den siffran. Alla lampor behöver så klart inte vara tända samtidigt!